vineri, 21 octombrie 2011

Veşti din China: din ciclul " sa vezi si sa nu crezi? "

Intr- un sat din China, condus de 48 de ani de acelasi om:



Un sat din estul Chinei, ce amintea de Evul Mediu acum 50 de ani s-a transformat, pas cu pas, într-un simbol al miracolului chinezesc, cum îl numesc analiştii. Un plan riguros şi ambiţios de dezvoltare a industriei autohtone din mica localitate şi mai ales o politică optimă de deschidere spre ceea ce au dat valoros alte economii, au dus la o imagine care şochează şi ţine parcă de o incursiune într-un viitor rupt dintr-un SF. La început, Huaxi a fost o comunitate săracă de agricultori, tipică pentru această zonă a Chinei, cu case mici, făcute din stuf, cărămizi din lut şi alte materiale tradiţionale.Cu doar 576 de locuitori şi un buget local de 1.800 yuani (240 de dolari) în anul 1957, satul a înflorit în perioada transformării economice a Chinei. De la lut şi stuf a ajuns la investiţii în oţel, confecţii şi în construcţii. Locuitorii au început să simtă rezultatul acestei dezvoltări accelerate a ultimelor trei decenii, condiţiile de viaţă au devenit din ce în ce mai bune, ajungând până la cel mai ridicat standard. Acum, afacerile merg atât de bine, încât hainele şi uleiul de bucătărie sunt gratis. Pentru şcoală şi servicii medicale, localnicii nu plătesc nimic. Iar fiecare familie are dreptul la o casă de cel puţin 150 de mii de dolari şi la o maşină de lux, plus 250 de mii de dolari în bancă. Singurele condiţii sunt să nu părăsească niciodată satul, dacă se mută în altă parte, pierd totul. În plus, trebuie să lucreze de regulă, şapte zile din şapte.

Care este secretul celui mai bogat sat din China? L-am descoperit în cele patru zile, în care am avut ocazia să fiu "locuitor special'' în Huaxi. Această oportunitate s-a ivit datorită unui proiect pentru experţii străini angajaţi ai postului Radio China Internaţional. Ca jurnalist am cerut detalii chiar de la sursă. Familia Zhu Weidong, în vila căreia am locuit în această perioadă, m-a lămurit că veniturile lor şi ale celorlalţi săteni vin din realizarea a ceea ce pentru multă lume din afara sistemului ar părea o utopie - viaţa în comun sau în colectiv mai corect şi din investiţii eficiente ai căror acţionari sunt tot ei, localnicii, cei care produc. Funcţionând asemenea unei cooperative, rezidenţii, restituie o parte din salariu pentru a asigura creşterea capitalului satului. Aşa se face că, în ultimii ani, economia a crescut în medie cu 20%, pe an, datorită bunului obicei al localnicilor de a pune bani deoparte, pentru a-şi mări constant capitalul. Iar socoteala e simplă: o treime din salariu e destinată cheltuielilor zilnice, iar restul, împreună cu sporurile, sunt alocate continuării şi dezvoltării investiţiilor. Cu aporturi substanţiale, aceste unităţi economice au înregistrat profituri însemnate, care au dus automat şi la creşterea nivelului de trai.



În satul Huaxi, vilele moderne, frumos rânduite şi dotate cu piscine îţi dau senzaţia unui cartier de locuinţe din cartierele rezidenţiale urbane de lux. Ultimul motiv de mândrie locală e inaugurarea unui zgârâie-nori de "doar" 328 de metri. Şi vorbim de a 15-a clădire ca înălţime din lume, a 8-a din China, adică un hotel de cinci stele a cărei construcţie a început în 2007 şi care a fost finalizată în mai puţin de patru ani. Costurile au ajuns la 3 miliarde de yuani (470 de milioane de dolari), iar lucrările au fost finanţate, parţial, de către săteni. 200 de gospodari au devenit acţionari, prin participarea cu un aport de 10 milioane de yuani. Clădirea, un simbol al colectivismului are 74 de etaje şi peste 800 de apartamente, ce pot găzdui aproape două mii de persoane. Sunt nu mai puţin de 20 de restaurante de diferite dimensiuni. La etajul 70 se află un restaurant rotativ, cu o capacitate de 800 de persoane, cel mai mare pe acest sistem din Asia. Iar pe platforma de la etajul 72, oaspeţii pot "comanda" o vedere panoramică a satului Huaxi, din orice unghi îşi doresc. Şi dacă vremea permite, pot fi văzute chiar şi cele cinci "zhous" - Qianzhou, Shazhou, Changzhou, Taizhou şi Yangzhou. Vă pot spune cu certitudine că este o experienţă de neuitat! Uriaşul imobil mai are săli de expoziţii, de conferinţe, piscină pe acoperiş şi mai multe grădini. Iar la etajul 60 tronează simbolul localităţii, o reprezentare a unui bou, făcută dintr-o tonă de aur, care străjuieşte parcă, impunătoare, întreaga aşezare. Inaugurarea hotelului a avut loc în aceeaşi zi cu celebrarea celei de-a 50-a aniversări a satului, adică pe 8 octombrie, o sărbătoare la care au participat invitaţi din toată lumea. Şi nu doar centrul satului are ce arăta vizitatorilor. Pe colina Longsha am descoperit un mic zid chinezesc, lung de 10 mii de metri şi mica poartă aurită Tiananmen, "Lacul de Vest al Dragonului", o replică a Lacului de Vest din Hangzhou. Localnicii din Huaxi au construit şi replici ale unor obiective turistice celebre, precum Turnul Eiffel, Opera din Sydney sau Arcul de Triumf din Paris.


Satul, care are aproximativ 4-5 kilometri diametru şi o populaţie de peste 36 de mii de locuitori este, tot mai mult, o atracţie pentru turişti. Aproape două milioane de oameni vizitează, anual, Huaxi, pentru a-i afla povestea de succes. Tocmai de aceea, autorităţile şi-au propus să facă din turism o investiţie profitabilă. Anul trecut au cumpărat două elicoptere, pentru a-i duce pe temerari să viziteze împrejurimile de la înălţime. Cele două elicoptere, fabricate de McDonnell Douglas, respectiv de Eurocopter au costat 13,50 de milioane de dolari. "Zborurile cu elicopterul vor ajuta la promovarea industriei turistice şi vor atrage mai mulţi vizitatori bogaţi", au declarat oficialităţile.Iar planurile pentru viitor nu se opresc aici. Oficialii din Huaxi vor să achiziţioneze 20 de avioane pe care să le folosească pentru turism şi antrenamentul piloţilor, după ce guvernul de la Beijing a anunţat că va deschide spaţiul aerian de joasă altitudine pentru aparatele private. Astfel, localitatea va avea propria ei flotă aeriană, în următorii ani. Satul va cheltui aproape un miliard de yuani (150 de milioane de dolari) pentru aceast proiect ambiţios şi plănuieşte să angajeze o sută de piloţi. "Proiectul de zbor de agrement şi noul nostru zgârie-nori sunt modalităţile prin care vrem să îmbunătăţim calitatea turismului. u aceşti paşi, satul intenţionează să accelereze procesul de urbanizare, aceste investiţii fac, de altfel, să nu mai existe nicio diferenţă între a locui la sat şi a locui la oraş", au mai declarat autorităţile.

Aşadar, un sat din China, odată anonim a ajuns "orăşelul" milionarilor, prin munca localnicilor şi prin permanenta adaptare a economiei la cerinţele şi oportunităţile vremii. "Oamenii trebuie să ştie că Huaxi este primul sat din China. Însă un sat bogat nu înseamnă ceva deosebit. Numai când întreaga ţară este bogată, noi, chinezii, vom putea zice că suntem bogaţi" a declarat Wu Renbao, cel care a fondat localitatea şi sub conducerea căreia, Huaxi a cunoscut 48 de ani de dezvoltare fără precedent.

Felicia Gherman

2 comentarii:

  1. Buna ziua , ceea ce se intampla in China si mai ales felul si viteza cu care se intampla, este greu de imaginat fara o vizita la fata locului.Am dat si eu o "tura" anul trecut , impresionant ce sa zic dar metalitatea lasa de dorit : se cauta tot ce e mai stralucitor si lux , mare si vizibil. Mandria pentru produsele copiate m-a socat. Cand China va ajunge (daca) noul stapan al lumii , va trebui sa "ne punem pe ganduri"...

    RăspundețiȘtergere
  2. Aveti dreptate, trebuie vazut totul de aproape. Cred ca data viitoare cand veti merge puteti vedea o cu totul alta fateta a Chinei daca mergeti in alt mediu decat cel in care ati fost de aceasta data.

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.