duminică, 8 mai 2016

Veşti din China: Un Xi ce poate ascunde un alt Xi

     (traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 05 mai 2016. )
     În ultimele zile, Preşedintele Xi face tot mai multe declaraţii în contrapunct cu faptele sale - remodelându- şi pe ascuns imaginea.
     Ren Zhiqiang, " tycoon" blogăr cu 38 de milioane de abonaţi, a îndrăznit în februarie să critice campania lui Xi de a pune căluş în gura mijloacelor media. Biroul de propagandă de la Pekin a contra- atacat: Ren şi- a pierdut " spiritul partinic" , " s- a alăturat opoziţiei".Practic, îi erau numărate zilele în libertate. Însă, în urma acestei obrăznicii, poliţia s- a mulţumit doar să- i închidă blogul. Apoi, pe 2 mai, pică şi verdictul: Ren nu e arestat, ci suspendat din partid pe timp de un an- o lovitură peste degete! În 30 aprilie, Xi declarase în faţa a 70 de cetăţeni că Partidul trebuie " să aibă încredere în intelectualii săi" şi " să le tolereze criticile ... chiar şi cele nedrepte ori pline de prejudecăţi" . De fapt Xi avansase această idee cu 8 zile mai înainte la un seminar privitor la politica în cyber- spaţiu, făcând apel la mai multă toleranţă faţă de criticile " binevoitoare" : pentru binele Partidului, cadrele de partid ar trebui să înveţe să devină " adevăraţi prieteni ai intelectualilor" .
    Este clară legătura între sancţiunea uşoară a lui Ren Zhiqiang şi aceste noi declaraţii. Ren a fost cruţat ca exemplu de nouă treaptă de mers care urmează. De altfel, a existat un precedent, în timpul unei conferinţe asupra religiei: Xi a declarat că ţara " ar susţine formarea preoţilor ... pentru a- i pregăti în exersarea apostolatului ... în privinţa încrederii turmelor lor în ei" . Pentru a sublinia acest lucru, presa a  citat seminarul islamic de la Pekin, care ar trebui " să ajute această biserică astfel încât imamii săi să urmeze calea păcii" . Cuvântul cheie în acest discurs era acelaşi care- i viza pe intelectuali: încrederea. Xi Jinping admitea astfel că fără încredere în clerul oficial, credincioşii se vor îndrepta spre clandestinitate. Ori, pentru a trezi această încredere, clerul trebuie să- şi poată gestiona treburile la o distanţă rezonabilă faţă de stat, care trebuie să- şi limiteze interferenţa în treburile " lumii" , fără a se atinge de dogme.
     În ce priveşte religia, această ultimă poziţie vine să rectifice pe precedenta, mult mai dură: Xi îşi exprimase voinţa de " a- i reeduca" pe preoţi conform unei linii " patriotice" . Aşa că, în aceste două domenii, politică şi religie, Xi şi- a modificat doctrina, mergând într- un acelaşi sens, foarte neaşteptat de fapt, : încredere şi toleranţă.
     Dar de ce această rapidă şi completă schimbare? O parte a opiniei publice dă drept sigur faptul că e vorba de o tentativă a lui Xi de a îndulci imaginea sa de om autoritar. O astfel de teorie e cu siguranţă acceptabilă - dar în politica chineză nimic nu e simplu.
     E de notorietate că Ren Zhiqiang este un apropiat al lui Wang Qishan, patronul anticorupţiei, stâlpul puterii lui Xi Jinping. Ori ultimele zvonuri spun că acest atac împotriva lui Ren a fost orchestrat de Liu Yunshan, şeful propagandei, care- l viza pe Wang Qishan. Ceea ce dezvăluie o cu totul altă cheie de lectură: în spatele cortinei se desfăşoară două conflicte, unul între persoane şi altul între idei. În aceste două cazuri Xi a fost de partea lui Wang şi a toleranţei - semn posibil premergător al sfârşitului vânătorii de vrăjitoare.
     Indiferent dacă aşa ceva e adevărat sau nu, cert e că vânturile politice bat tot timpul de la sosirea lui Xi:
- În provincia Anhui, în timpul unei vizite a Preşedintelui de la sfârşitul lui aprilie, un nou cântec elogios " Xi Dada" ( 习大大 sau " Unchiul Xi ) făcea vâlvă pe internet, sfidând efortul discret al Pekinului de a calma această campanie de cult al personalităţii.
- Prin publicarea, săptămâna trecută, a discursului său din decembrie din faţa Biroului Politic, Xi recurge la orice împotriva tuturor felurilor de concepte sau grupări sociale, " dezbateri improprii" , " cabale şi clici" , baroni ai regimului şi familiilor lor, " capitalism occidental" sau " liberalism" .
- Xi totodată reduce la jumate ( la 47 de milioane de $) bugetul anual al Ligii tineretului, fieful predecesorului său, Hu Jintao, acuzat de " elitism şi ineficienţă" .
     E clar că întru pregătirea Congresului al XIX- lea din 2017, bântuie încăierarea, împotriva tuturor rivalilor lui Xi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.