sâmbătă, 18 martie 2017

Veşti din China: Xi şi Trump- după securea de război, jocul de şah

 (traducere din limba franceză,articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China.Articol apărut în 17 martie 2017 )


  Conflictul care clocea între SUA şi China nu va avea loc. D. Trump şi Xi Jinping trebuie să se întâlnească în 7- 8 aprilie la Mar-a-Lago, la Trump în Florida - un dialog ce se angajează după luni de ostilităţi. Trump a îndrăznit să stea de vorbă cu Tsai In-gwen, preşedinta Taiwanului: a fost primul preşedinte- ales care făcea acest lucru de la ruptura oficială cu insula în 1979. Dar după instalarea sa în funcţie, tonul s- a schimbat repede. Trump şi- a pus la păstrare pretenţia de a face concesii la principiul unei " singure Chine" şi de a taxa cu 45% importurile chineze. La rândul său, Pekinul a evitat cuvintele supărătoare şi a recunoscut grupului Trump dreptul de marcă în China, victimă a numeroase uzurpări.

     Graba concesiilor de o parte şi de alta, lasă a se ghici urgenţa: sunt prea multe de pierdut. La Mar-a-Lago punctul crucial va fi Coreea de Nord - dosar care va necesita o concentrare puternică, pentru a calma împreună umbroasa quasi- putere nucleară. Dar Pekinul ştie, Washingtonul va rămâne ferm în ce priveşte exigenţele sale asupra regulilor mai echitabile de acces la piaţa chineză. La Pekin, în 17- 18 martie, după etape nipone şi coreene, R. Tillerson, foarte noul Secretar de Stat, îşi primea botezul de foc cu omologul său Wang Yi şi Consilierul de Stat Yang Jiechi. Un alt subiect de nelinişte chineză va fi aparenta indiferenţă a noului executiv american faţă de însuşi principiul de diplomaţie: Trunp vrea să taie 29% din bugetul pentru funcţionarea cancelariei sale şi să întrerupă multe dintre cele 100 de mecanisme bilaterale instalate de Obama, începând cu Conferinţele anuale la nivel înalt ce se ţin din 2006 sub egida Dialogului strategic şi economic ...  
     Trump tocmai i- a făcut lui Xi un „ cadou” omorând acordul de Parteneriat Trans- Pacific (TPP) , care trebuia să federalizeze economiile a 12 ţări riverane şi 40% din comerţul mondial, ţinând China la distanţă. Trump s- a dezangajat din TPP – fruct a 9 ani de eforturi sub Obama. Dar celelalte 11 ţări care au rămas în cadrul acordului se agaţă de TPP. În 14- 15 mai la Viña del Mar (Chile) , ele vor începe discuţiile pentru un acord fără SUA, dar cu Coreea de Sud şi China ( reprezentată de un mare diplomat, Yin Hengmin) . Aşa că e în pregătire o imensă mutaţie geostrategică, cu această retragere a SUA în cadrul frontierelor proprii. Reflectând serios să se alăture TPP, China merge la Viña del Mar în primul rând pentru a- şi susţine propriul proiect transpacific de Parteneriat Economic Incluziv ( RCEP) pentru 16 ţări din jurul ASEAN- ului. Dar aceste două şantiere nu sunt de aceeaşi natură şi nici măcar substituibile. Parteneriatul RCEP se limitează la un acord de reduceri vamale, iar TPP vizează în plus reguli de bună conduită. El cere de la membri deschiderea pieţelor lor publice, norme pentru litigiile private- publice, norme eco- sociale şi pentru ajutoarele publice. Astfel, fructele sale vor fi vizibile mai puţin în scăderile de taxă decât într- o mai bună competitivitate a uzinelor lor. Ori, China poate viza toate aceste obiective, în propria reformă a întreprinderilor de stat. Întrarea în TPP i- ar permite să- şi stabilească influenţa asupra acestor ţări, care sunt gata de a înlocui SUA ca model. Acest TPP ar putea de asemenea să constituie trambulina spre Drumurile chinezeşti ale mătăsii ( OBOR) .

     În sfârşit, China nu are de ales, fiindcă ţările semnatare se vor supune ele însele acestei guvernări. Ori, să rămână pe tuşă, înseamnă să fie repede depăşită. De altfel, chiar şi SUA riscă să se întoarcă în TPP – un puternic lobby american se pune acum în funcţiune... În jurul Oceanului Pacific se joacă deci soarta economiei mondiale. Pe termen lung, aceste negocieri sunt condamnate să reuşească. Adevărata problemă este de a şti în ce condiţii: mai puţine, ca în RCEP sau mai severe urmând actualul TPP. Dar cu regimul său puternic, China, dacă este convinsă de calitatea leacului, este capabilă să- şi impună această licoare amară. Avez-vous aimé cet article ?

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.