luni, 6 noiembrie 2017

Vești din China: Reforma școlilor: despre bac și despre roșu

(traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 27 octombrie 2017. )
     În perioada congresului al XIX-lea, Chen Baosheng, ministrul educației, a declarat celor din lumea școlară că programa lor va suferi ultima modernizare: includerea gândirii lui Xi Jinping. Manualele și modulele pedagogice, din Lhassa ( Tibet) până în Sanya ( Hainan) sunt în curs de redactare pentru a face inteligibilă pentru tineri gândirea-far a președintelui. Începând cu clasa a 5-a precum și la universitate, se va învăța a se jongla cu concepte precum: „ reîntinerirea națiunii” , „ visul Chinei” sau „ reforma ofertei” și cum să fie înăbușită gândirea de tip „ occidental” , „ negativismul istoric” , „ populismul” sau „ extrem-liberalismul” .
     În orice caz, predarea socialismului în școli nu datează de ieri- alaltăieri. A fost întărită după iunie 1989, în efortul de a încetini moartea conștiinței de clasă. Acest efort va continua, actualizat.
     Ministrul Chen a anunțat și reforma completă a concursului gaokao, bacul chinezesc. Astfel, programa de gaokao va fi împărțită în mai multe secțiuni. Apoi, în fiecare an, în octombrie și aprilie, elevii din penultima și ultima clasă de liceu vor putea susține examene anticipate pe aceste secțiuni din programă.
Testat deja la Shanghai și în Zhejiang, mecanismul se va extinde în alte 4 provincii în 2018-2019, apoi la nivel național în 2020. Reformatorii speră prin aceasta o selecție mai rațională și echitabilă, precum și dispariția terorii față de gaokao-ul actual, care stabilește în trei zile, prin șase subiecte viitorul unui tânăr.      Noul plan conține cu siguranță ceva bun. Liceanul care obține la examenul anticipat o notă pe care el o consideră satisfăcătoare, nu va trebui să mai susțină acest examen mai târziu. În plus, noul sistem oferă o bază de evaluare mai largă asupra nivelului la învățătură al elevului și oferă o mai bună orientare: în opțiunile de studii viitoare, candidații pot înscrie până la 80 de facultăți și filiere de studiu la nivel național.  
     Dar acest nou plan are și punctele sale slabe, rămânând bazat un sistem de examene prioritar și apoi pe performanță. De unde rezultă că, liceanul care nu obține o notă bună la examenul anticipat din octombrie, va trebui  să-l susțină din nou în aprilie. 
În acest fel, numărul de examene se dublează și se întinde pe un timp mai îndelungat, în loc să se concentreze în trei zile. Așa că asupra acestor tineri din ultimele clase de liceu se exercită o dublă presiune, ceea ce face ca numeroși tineri și părinții acestora să spere să apuce gaokao-ul în vechiul sistem!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.