sâmbătă, 24 martie 2018

Vești din China: Războiul China- SUA va avea totuși loc

(Traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 23 martie 2018.)

      Donald Trump a declarat acest lucru în 22 martie: 1300 de tipuri de produse chinezești din telefonie, electronică și alte produse încurajate prin programul „ Made in China 2025” , vor fi taxate cu 25%. Sancțiunea este unilaterală și se sprijină pe un text de lege din 1974, US Trade Act (secțiunea 301), cu o validitatea contestabilă. În epoca aceea, schimburile nu erau regularizate prin OMC. Deși nu garantează prin nimic că va reuși să restabilească echilibrul balanței comerciale China/ SUA, sancțiunea va liniști prin fermitatea sa, un electorat al lui Trump îngrijorat de viitor.
     Ori, pe față, China dispune și ea de pârghii dăunătoare. Ar putea taxa soia americană, 97 de milioane de tone în 2017, care a adus farmer-ilor din Lumea Nouă 22 de miliarde de $. Ar putea bloca cumpărarea de Boeing – deși grupul din Seattle se pregătește să investească 33 de miliarde de $ într-o linie de montaj lângă Shanghai. Însă a boicota Boeing ar însemna să se arunce în brațele Airbus, care i-ar vinde mult mai scump și fără a putea compensa 100% livrările Boeing. Dar mai ales, China și-ar putea vinde rezervele sale de obligațiuni de tezaur. Iar atunci dolarul s-ar prăbuși, America ar fi îngenuncheată, dar și China, după ce și-ar vedea risipite pe apa sâmbetei cele 1080 de miliarde de $ în devize ... Până la acestea, ministrul chinez al comerțului a reacționat imediat prin contra-măsuri ce pot priva Statele Unite de 3 miliarde de $ pe piață și continuă să-l îndemne pe Trump să nu „ se lase condus de emoții în ceea ce face.”
     Dar între cele două țări s-a ivit o piatră de poticneală mai redutabilă: în 17 martie, Trump a semnat o lege prin care își autorizează cadrele să viziteze oficial Taiwan-ul. Xi Jinping a replicat la aceasta în timpul discursului său de închidere a sesiunii parlamentului chinez susținând viguros și clar că „aceia care încearcă să divizeze China, vor răspunde de acest lucru în fața poporului chinez și a istoriei.” Pentru China, această altă provocare este și ea de neacceptat!
     În treacăt fie spus, e imposibil să nu faci o corelare temporală între numirea „pe viață” a lui Xi la frâiele țării și aceste două acțiuni puțin pacifiste ale lui Trump. Chiar dacă „lovitura” politică a lui Xi este o decizie internă din China, implicațiile sale sunt resimțite imediat la celelalte națiuni, prin neîncredere și agravarea unor vechi litigii. În acest fel, China și SUA se găsesc într-un curios impas, împinse fiind către un război comercial de forțe interne irezistibile. Trecutul vine să le greveze viitorul.    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.